In de vertragingsmodus

De afgelopen maanden heb ik mezelf bewust even helemaal in de vertragingsmodus gezet omdat ik aan alles voelde dat dat was wat ik vooral nodig had. Die tijd heb ik gebruikt heerlijk relaxed lekker veel te lezen en weer nieuwe inzichten en inspiratie op te doen. De klassieker van Simone de Bouvoir, de Tweede Sekse, was een pittige, maar heeft me weer zoveel mooie inzichten gegeven. 

Die tijd van de maand

Bijvoorbeeld dat het niet zo gek is dat je een paar dagen per maand enorm humeurig kan zijn van je menstruatie omdat er nu eenmaal elke keer opnieuw een nieuw wiegje in je lichaam wordt gemaakt en weer afgebroken als er geen bevruchting plaats vindt en je totaal geen controle hebt over datgene wat er in je lijf gebeurt. En toch vraag ik me elke maand weer af, waarom ik zo humeurig ben. Daar ga ik mee stoppen…

Huidige tijd

En hoe blij ik mag zijn dat ik in deze tijd leef en dat ik überhaupt als vrouw mag werken en dat ik het kan combineren met het moderne moederschap en het huishouden. Maar ook dat we nog lang niet de goede combinatie hierin gevonden hebben in deze generatie. Er mag nog een hoop gebeuren, maar we zijn een aardig einde op weg en ik hoop daar graag mijn steentje aan bij te dragen.

Onrealistisch wereldbeeld

Ook las ik 2 boeken van Joris Luyendijk, waarin maar weer eens blijkt wat een onrealistisch wereldbeeld we voorgeschoteld krijgen door de media. Incidenten scoren, dus daar horen we over. Langdurige conflicten echter, zoals bijvoorbeeld hoe het werkelijk is om jarenlang dagelijks te leven onder een dictatuur, daar valt geen mooi journaal item van te maken.

Of hoe dicht we in 2008 op een mondiale financiële crisis zaten waarin het echt heel erg fout had kunnen gaan. En wat is er inmiddels bij de zakenbanken veranderd? Praktisch niets… En de mensen die graag goed willen doen in de wereld, laten zich vaak leiden door angst waardoor ze zich stil houden.

Missie

Al deze inzichten maken mij des te gedrevener om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om te ontdekken wat zij het liefste willen doen in hun leven. Vooral vrouwen, die zich vaak veel te bescheiden opstellen en veel te perfectionistisch zijn voordat ze echt actie ondernemen. Daar ga ik voor mezelf ook mee stoppen. Te bescheiden en perfectionistisch zijn…. En eigenlijk is het niet goed om te praten over wat je niet wil doen, je moet je eigenlijk richten op wat je wel wilt, maar dat is weer een volgende stap in dit proces, ook hierin hoef ik niet perfectionistisch te zijn ;-).

Waar ga jij mee stoppen?

Heb jij de afgelopen maanden ook nieuwe inzichten opgedaan en zijn er zaken of dingen waarmee je besloten hebt simpelweg te stoppen zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe dingen?

En doe je dat dan ook echt? Zo niet, wat is er voor jou voor nodig om dat daadwerkelijk ook te doen en om niet te blijven doen wat je altijd al deed?