Boek “De Creatiespiraal” & coming soon: Het 10 to 2 project

De herfst is weer aangebroken. De dagen worden korter, de natuur is prachtig met herfstkleuren en we gaan over naar de seizoenen waarin geen naar buiten gaande groei meer plaatsvindt.

De Creatiespiraal

Een boek dat gaat over deze natuurlijke cyclus van de natuur en daarmee ook de vergelijking met de ontwikkeling van een mens is het boek “De creatiespiraal” van Marinus Knoope.

Marinus Knoope, fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn/haar eigen levensomstandigheden en hij ontdekte de zogenaamde “Creatiespiraal”.

“Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken om hun eigen fruitsoort te maken, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren”.

Wat hij ontdekte is dat de weg van wens naar werkelijkheid als twee druppels water lijkt op de weg van bloesem naar oogst. Het is ook een kringloop en kent ook vier seizoenen, een periode van naar binnen en een periode van naar buiten gericht zijn, een moment van bloei en een moment van oogst.

Zo verdeelt hij de cyclus in twaalf stappen volgens de volgende 4 segmenten (seizoenen):

  1. Wensen, verbeelden & geloven
  2. Uiten, onderzoeken & plannen
  3. Beslissen, handelen & volharden
  4. Ontvangen, waarderen & ontspannen

Hij legt in het boek heel duidelijk uit hoe het werkt om tot de juiste richting voor jezelf te komen en hoe je erachter kunt komen wat bij jou als mens past.

Een mooie parallel die hij hierbij gebruikt is de metafoor van een appelboom. Als een appelboom ergens goed in is, dan is dat in het produceren van appels. Appelbomen die proberen iets anders te maken dan appels, krijgen het bijzonder moeilijk en raken binnen de kortste keer ernstig gefrustreerd. Zeker als je als appelboom tussen de perenbomen staat. Dan zou je weleens aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Hij onderstreept met deze mooie metaforen het belang dat je er als mens achter komt wat jouw kwaliteiten zijn, wat jou energie geeft en wat jou drijft.

Samen met Rinke Huisman ben ik de afgelopen tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van het 10 to 2 project. Rinke houdt zich als adviseur, ontwikkelaar, facilitator en ontwerper met vanalles bezig rondom leren en ontwikkelen. Zowel voor volwassenen als kinderen.

Het 10 to 2 project is eigenlijk heel organisch tussen ons ontstaan vanuit de behoefte naar zelfregie in de complexe wereld waarin we nu leven. We vragen ons af hoe we lekker kunnen leven in de realiteit, zonder dat we het gevoel hebben constant te worden ingehaald door de tijd. We streven naar een gezond functioneren in het dagelijks leven en staan voor keuzes maken die je daadwerkelijk dienen. Daarbij moeten we constant bewegen in het speelveld van strategie en intuïtie. Een plan hebben is goed, je daarbij goed voelen is een must, denken wij. Maar hoe pak je dat dan aan?

De website is bijna klaar en binnenkort starten we door middel van een vragenlijst ons online onderzoek onder mensen die het gevoel hebben constant te worden ingehaald door de tijd en die graag wat minder gehaast zouden willen leven. Hoe meer mensen meedoen door de vragenlijst in te vullen, hoe representatiever ons onderzoek wordt. Binnenkort meer hierover!