werkwijze

De kracht van het schrijven loopt als een rode draad door al mijn trajecten. Je kunt daarbij kiezen uit persoonlijke coaching via gesprekken (offline en online), een mindful online schrijftraject van een werkweek (uitermate geschikt de piekeraars onder ons) of de cursus Schrijf Je Loopbaan, waarbij je in een groep (max. 6 personen) bij mij aan de keukentafel in Soest aan de slag gaat.

Waarom ook e-coaching?

e-coaching is effectief en efficiënt, maar toch heel persoonlijk. Online coaching is veel gemakkelijker te plannen, je hebt geen reistijd, geen reiskosten en je bent lekker in je eigen vertrouwde omgeving, waar dan ook ter wereld.

Waarom praten en schrijven over jezelf?

Verhalen spelen een sleutelrol in de psychologie van mensen. Vertellen en schrijven sturen onze identiteit en dragen daarom bij aan een gezonde geest. En dat niet alleen: ook lichamelijke gezondheid is te beïnvloeden met schrijven.

Van vrouwen met chronische bekkenklachten die aan een schrijfprogramma meededen had een deel daarna minder last van de pijn.

Meer grip op je emoties

Taal heeft een neutraliserend effect op emoties. Woorden helpen om stress bij het herbeleven van gebeurtenissen te verminderen. Wie zijn gevoelens in woorden vat is zijn emoties beter de baas.

Kinderen die open met hun ouders over zichzelf kunnen vertellen ontwikkelen een gedetailleerder verhaal over zichzelf dan kinderen die dat niet kunnen. En praten over jezelf heeft ook voor volwassenen invloed op de ontwikkeling van identiteit. 

Het is gezond om een helder verhaal over jezelf te vormen en te leven volgens de waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. Door bewust op zoek te gaan naar de bron van eventuele stress en gepieker en daar gericht aandacht aan te besteden kan stress effectief verminderd worden.

Mindful Analysis methodiek

Het schrijftraject is gebaseerd op de beproefde Mindful Analysis methode en verloopt volledig via e-mail. Als je opschrijft wat je voelt kun je je gedachten in je hoofd structureren en creëer je rust, ruimte en afstand om daadwerkelijk in alle rust stil te staan bij je leven. 

4 boeddhistische edele waarheden

Aan de hand van 4 natuurlijk aanvoelende fases waar de schrijfmethodiek uit bestaat, orden je tijdens een kort intens traject van 5 dagen (1 werkweek) al schrijvend je gedachten. Gewoon naast je dagelijkse bezigheden. Je hoeft nergens naartoe en kan anoniem vanuit je eigen veilige omgeving je aandacht volledig op jezelf richten.

Door middel van schrijven kun je namelijk veel sneller tot de kern komen dan in een persoonlijk gesprek. Het ‘gesprek’ stopt niet en loopt continu door. Door elke dag te schrijven, breng je onbewust een denkproces op gang, zodat je in een korte tijd heel grote stappen kunt zetten.

Andere beleving van tijd

Door te schrijven beleef je de tijd anders. Door het schrijven zelf kom je in een meditatieve toestand waarin je brein aan het werk gaat en je terugkeert in jezelf en je herinneringen.

Het verloop wordt geregeld door de vragen die gesteld worden en de taal wijst je onderbewuste de weg. De vragen zetten je continu aan het werk om door te schrijven en hebben een transformerende werking.

En niet alleen tijdens het schrijven, maar ook ’s nachts terwijl je slaapt kom je tot nieuwe inzichten. Dit kunnen grote inzichten zijn, maar ook hele kleine, misschien net dat ontbrekende stukje van de puzzel die jij nu mist.

Vragen die je jezelf niet kunt stellen

Gedurende het schrijftraject krijg je elke dag weer nieuwe vragen. Je krijgt vragen die je jezelf niet kunt stellen omdat de vragen vanuit een ander denksysteem komen. Ze helpen je om repeterende patronen te herkennen en te doorzien en om en laag dieper in je onderbewuste te komen.

Een schrijftraject heeft een transformerende werking en tijdens het schrijven ondervind je een diepgaande acceptatie en kun je dingen daadwerkelijk gaan doorzien, zodat bepaalde constructies, die vaak aangeleerd, aangepraat en ingesleten zijn tot de oppervlakte komen en daadwerkelijk verdwijnen doordat je ze doorprikt als een illusie.

Veilig, vanuit je eigen omgeving kun je alles wat er in je hoofd zit van je afschrijven. Het maakt daarbij niet uit of er spel-of stijlfouten in de tekst zitten. Het schrijven is puur en alleen maar een middel om je gedachten concreet vorm te geven, net zoals je anders zou doen in een gesprek.

Meer informatie over het mindful schrijftraject

Bron: Essay “De waarde van schrijven” Mark Mieras

Mark Mieras is wetenschapsjournalist en heeft, in opdracht van Kunstfactor, onderzocht of schrijven bijdraagt aan een gezonder leven. Hij heeft een groot aantal onderzoeken vergeleken en kan maar tot 1 conclusie komen. Creatief en expressief schrijven draagt bij aan een gezond leven. Hierboven staat slecht een selecte greep uit de bevindingen. Klik hier voor de link naar de complete literatuurstudie.