Iedereen kan zijn eigen Tony zijn

De Tony Chocolonely chocoladerepen zijn je vast wel bekend? En dan weet je misschien ook wel dat zij strijden voor slaafvrije chocolade? Maar weet je eigenlijk hoe deze reep eigenlijk ontstaan is? Door de rotsvaste overtuiging van slechts 1 persoon. Het ontstaan van de reep is het onderwerp van de documentaire “The Chocolate Case” en toen ik alleen nog maar de trailer van deze documentaire zag kreeg ik al kippenvel. 

Dan maar zelf

Hoe simpel Teun van de Keuken (presentator van het fantastische programma Keuringsdienst van Waarde) zegt: “Als niemand het voor ons wil doen, dan doen we het zelf wel, dan gaan we zelf maar zo’n reep maken. Dit bewijst gewoon dat je wel het verschil kan maken. Je moet ergens beginnen, je moet niet nadenken. Iedereen kan gewoon zijn eigen Tony zijn, dat is natuurlijk ook het verhaal achter deze reep.”

Bijzonder simpel

En hoe bijzonder en tegelijkertijd simpel is het ook. Hij heeft er een rotsvast geloof in dat er chocolade gemaakt moet kunnen worden zonder dat daarvoor kinderen onder valse voorwendselen uit arme gezinnen worden geronseld. In 2003 geeft hij zichzelf als chocoladecrimineel aan, in 2005 is de eerste reep een feit en anno 2017 zijn de Tony’s Chocolonely repen niet meer uit de schappen weg te denken en dat allemaal dankzij de overtuiging van 1 man.

Ontdek je eigen Tony

Nu ik voor mezelf begonnen ben, ben ik er ook op gebrand om met mijn werk de wereld een stukje beter te maken. Net zoals Teun met elke Tony reep de wereld een stukje beter maakt, wil ik met elke schrijfweek iemand zijn eigen Tony (in wat voor vorm dan ook) laten ontdekken.

Verloren talent

Lach me maar uit als je dit belachelijk in de oren klinkt, maar ik ben er van overtuigd dat er teveel Tony’s op deze wereld rondlopen wier talent verloren gaat door wat voor reden dan ook. Want je kunt soms blijven nadenken en piekeren wat je wilt, maar zoals Teun zegt, soms moet je ook gewoon ergens beginnen en niet nadenken.

Geld de goede kant op

Ik wil mijn geld verdienen op een mooie manier, op een manier die voldoening geeft en zodat ik mijn geld, naast uiteraard het betalen van de noodzakelijke rekeningen, ook kan inzetten voor goede, mooie en eerlijke producten en initiatieven.

Vanaf nu neem ik me voor om alleen nog maar fairtrade chocolade te eten, want een betere wereld begint toch uiteindelijk ook bij jezelf? Sta jij er bewust bij stil waar jouw geld naartoe gaat?