e-mailtraject

Zoals je niet fijn kan leven in een veel te rommelig huis, is het ook ongezond om elke keer te vervallen in dezelfde piekergedachten die je zou kunnen hebben met betrekking tot jouw loopbaan. Het blijkt dat 80% van de gedachtes die je op een dag hebt hetzelfde zijn als gisteren en die kunnen je soms behoorlijk in de weg zitten. Tijdens het e-mailtraject wordt je op een vriendelijke manier uitgenodigd om die gedachtes te onderzoeken.

Het e-mail traject is gebaseerd op de Mindful Analysis methodiek. Dit organische en holistische traject is ontwikkeld rondom de 4 edele waarheden uit het Boeddhisme. De methode bestaat uit vier fases, die je helpen om je problemen en zorgen te analyseren. Nadat je met aandacht hebt geschreven over wat er momenteel speelt in je leven, krijg je meer overzicht en ervaar je veel meer rust in je hoofd. Je komt dichter tot jezelf, bent je bewust van waar je staat en hebt weer energie om in actie te komen.

4 fases

In fase 1 gaan we eerst onderzoeken wat er allemaal om je aandacht vraagt op dit moment. In fase 2 gaan we op zoek naar de aanleidingen van al je gedachtes, waarbij in fase 3 nieuwe ontstane mogelijkheden worden onderzocht. Uiteindelijk leidt het schrijven in de laatste fase tot een concreet plan en/of gerichte actie.

Duur traject

Hoelang dit traject duurt verschilt een beetje per persoon. De een zal er iets langer over doen dan de ander. Door praktische overwegingen, zoals de beschikbare tijd en rust, maar ook vanwege de tijd die je soms nodig hebt om opgedane inzichten even te kunnen verwerken. Aangezien het traject volledig via e-mail verloopt kan je dagelijkse ritme daarnaast natuurlijk gewoon doorgaan. Ook is het ideaal voor als je in het buitenland woont en je te maken hebt met tijdsverschil met Nederland.

Het schrijven is hierbij een krachtig middel om je gedachten te verwoorden. En het is slechts een middel, geen doel op zich. Daarom letten we ook totaal niet op grammatica – of spelfouten. Deze zijn eenvoudigweg niet relevant in dit proces. Het schrijven is puur een middel om tot de kern te kunnen komen.

Bewust via e-mail

Met het schrijven doorloop je al schrijvend via e-mail 4 natuurlijk aanvoelende fases. Het schrijven via e-mail is een heel bewuste keuze, zodat je zo min mogelijk afgeleid wordt door je omgeving en dus ook niet door mij als vragensteller. Als je opschrijft wat je voelt kun je je gedachten in je hoofd structureren en creëer je rust, ruimte en afstand om daadwerkelijk in alle rust stil te staan bij wat er speelt in je leven. Je kunt alle tijd nemen die je op dat moment nodig hebt. 

Snel tot de kern

Door middel van schrijven kun je vaak sneller tot de kern komen dan in een persoonlijk gesprek. Het ‘gesprek’ stopt niet en loopt continu door. Door het schrijven breng je onbewust een denkproces op gang, zodat je in een relatief korte tijd heel grote stappen kunt zetten.

Andere beleving van tijd

Door te schrijven beleef je ook de tijd anders. Je wordt als vanzelf rustiger, je ademhaling verandert en je komt in een toestand waarin je brein aan het werk gaat en je terugkeert in jezelf en je herinneringen.

En niet alleen tijdens het schrijven, maar ook op alle momenten tussen het schrijven door kom je tot nieuwe inzichten. Dit kunnen grote inzichten zijn, maar ook hele kleine, misschien net dat ontbrekende stukje van de puzzel die jij nu mist.

Vragen die je jezelf niet kunt stellen

Gedurende het e-mailtraject krijg je elke keer weer nieuwe vragen die aanvoelen als een natuurlijke briefwisseling. Vragen die gaan over jouw eerder opgeschreven teksten en dus volledig maatwerk zijn. Je krijgt vragen die je jezelf niet kunt stellen omdat de vragen vanuit een ander (mijn) denksysteem komen. Ze helpen je om repeterende patronen te herkennen en te doorzien.

Dit e-mail traject is uitermate geschikt voor als je nog niet helemaal toe bent aan een loopbaantraject, veel piekert en twijfelt en het gevoel hebt dat je meer overzicht en helderheid nodig hebt voordat je nieuwe stappen kunt zetten. Misschien heb je nog last van opgedane ervaringen uit je (werk)verleden en voel je dat je daarin nog enige helderheid zoekt. Het e-mailtraject is uitermate geschikt om even de tijd voor jezelf te nemen, maar daarin ook niet te lang te blijven hangen. 

Meer informatie en aanmelden

Elk seizoen deel ik (boeken) tips en overdenkingen over de weg naar een duurzamer (werk)leven.

Vind je het leuk om deze ook te ontvangen, meld je dan hieronder aan:

Aanmelden seizoen inspiratie voor een duurzame loopbaaan