boeken

Hieronder een greep van de boeken die ter inspiratie dienen voor o.a. de seizoensinspiratie met (boeken) tips voor een duurzamer (werk)leven dat elk nieuw seizoen verschijnt.

Hoe word je alles? – Emilie Wapnick

Een mooi, fijn, positief boek van Emilie Wapnick: Hoe word je alles?

Het is een heerlijk positief omdenk boek voor diegenen die veel interesses hebben en een eindeloze bucketlist. Die meestal barsten van de ideeën, maar toch het gevoel hebben dat ze niet echt verder komen in hun loopbaan.

Ze veegt de vloer aan met het feit dat je loopbaan nu eenmaal een rechte lijn zou moeten zijn. Ze doorprikt de mythe van die ene ware roeping, dat je maar 1 ding zou kunnen zijn in je leven. Het is heerlijk als je een expert bent (en blijft) in je vakgebied en daar in verder blijft groeien en je geluk uithaalt, maar wat als dat niet bij je past en je nieuwsgierig bent naar andere dingen? Een doelgericht leven wordt afgeschilderd als de enige weg naar succes en wordt volgens haar in onze cultuur zwaar geromantiseerd.

Ze benoemt ook eerlijk de keerzijden ervan die je kan tegenkomen, zoals het vaak wisselen van werk, moeite met de balans vinden in je productiviteit en het verminderen van je gevoel van eigenwaarde door lastig te kunnen kiezen of steeds van richting te veranderen.

Het fijne van dit boek is dat ze echt met veel praktische tips komt, zoals voor het inrichten van je persoonlijke productiviteitssysteem, de tijd vinden om echt dingen gedaan te krijgen en het omgaan met onzekerheid.

Wie heeft mijn kaas gepikt? – Spencer Johnson

“Wie heeft mijn kaas gepikt” is een heel dun boekje dat je zo uit hebt. Een echte klassieker met een prachtig gelaagd verhaal over een aantal muizen en hoe zij zich aanpassen aan de omstandigheden. Het lijkt een simpel verhaal, maar er zit zoveel in en tussendoor staan mooie quotes. Het boek kan je echt steunen bij je omgang met, en acceptatie van, verandering.

Stil- Susan Cain

Een boek vol herkenning voor de introverten onder ons. Heel herkenbaar je niet gehoord en begrepen te voelen in een vergaderzaal door de mensen die wel meteen hun woordje klaar hebben. Ik besef steeds meer dat het juist een kwaliteit is dat iets langer nadenk voordat ik iets roep, dat ik stiller ben, maar dat betekent niet dat ik niet luister en aangehaakt ben, integendeel! Het is juist een kracht!

Het juiste moment – Daniel H. Pink

Fantastisch boek over wanneer je iets het beste kunt doen. Over het patroon in je dagelijks leven. Een piek, een dip en een herstelfase. Een groeiend aantal wetenschappelijke bewijzen maakt het duidelijk: pauzeren is geen teken van zwakte, maar van kracht!

De uitleg waarom middelbare scholen niet later starten op de dag, terwijl er talloze bewijzen zijn dat dit beter is voor de ontwikkeling van pubers….

En hoe freaky dat de schrijver in dit boek uit 2018 het vergelijkt met hoe serieus ze het wel zouden nemen als scholen ditzelfde probleem zouden hebben – slechtere leerprestaties en gezondheid- als gevolg van een virus dat zich door de lucht verspreidt……

Verlangen naar Verbinding – Brené Brown

Een heel persoonlijk, maar ook een wetenschappelijk onderbouwd boek van een van mijn favoriete schrijfsters. Volgens Brene zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben we deze verbondenheid verbroken. In dit boek legt ze uit hoe we de weg naar elkaar weer kunnen vinden. Zij legt de verbinding dat je echt ergens bij kunt horen als je ook de moed hebt om alleen te staan door simpelweg jezelf te zijn en je niet te willen aanpassen.

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

“Schaamte wint aan kracht als we onze mond dichthouden. Daarom is schaamte vooral dol op perfectionisten, want het is zo gemakkelijk om ons de mond te snoeren”. Prachtig eerlijk boek waarin echt duidelijk wordt dat als je er over praat of schrijft, dat het dan opeens minder erg lijkt. Soms gaat een schaamte gevoel een eigen leven leiden dat helemaal nergens voor nodig is. Kwetsbaarheid heeft alles met schaamte te maken. Mooi en eerlijk verwoord door Brené.

Het Dankboek – Ernst-Jan Pfauth

Mooi boek van de Correspondent dat aanzet tot schrijven over jezelf, de helft van het boek is ook een dagboek… De schrijver was alleen maar bezig met het efficiënter maken van zijn leven totdat het begon te knagen… Waarom eigenlijk? Hij vergat er door te genieten van zijn dagelijkse leven en was eigenlijk alleen nog maar vermoeid en niet echt gezellig meer voor zijn omgeving.

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Wil jij alles altijd in 1 keer goed doen, waardoor je geen stapt verder komt? Elizabeth Gilbert helpt je inzien hoe het creatieve proces verloopt dat je simpelweg gewoon moet aangaan. Doodeng en spannend ja, maar meestal ben je zelf je grootste vijand. Laat je inspireren en besef dat het niet in 1 keer perfect hoeft.

Opgeruimd  –  Marie Kondo

Een boek van weer een hele andere orde, maar haar zienswijze spreekt me enorm aan. Haar 2e boek Spark Joy is trouwens ook een aanrader. Het overbodige weghalen zodat juist datgene zichtbaar is waar je echt blij van wordt. Dit kun je doorvertalen naar ook allerlei andere gebieden in je leven.

De Wonderbox – Roman Krznaric

Echt een verrassende kijk op de geschiedenis, waardoor ik me realiseerde dat sommige gewoontes soms ook maar per toeval ontstaan zijn en ik me steeds bewuster afvraag waarom ik de dingen doe die ik doe.

The Artist’s Way – Julia Cameron

De methode is al ruim 20 jaar oud, maar nog helemaal actueel. Dit boek beschrijft een 12-weekse handleiding met allerlei vragen om al schrijvend tot meer creativiteit te komen.

Eén van de onderdelen is het schrijven van je dagelijkse Morning Pages. Je Morning Pages bestaan uit het schrijven van 3 A4 pagina’s waarbij je opschrijft wat er op dat moment allemaal in je hoofd zit. Maakt niet uit wat, schrijf al je dagelijkse beslommeringen van je af en maak de weg vrij voor je creativiteit. Hou het een tijdje vol en je zal echt resultaat merken, het werkt echt!

Niet morgen, maar nu – Wayne W. Dyer

Dit boek kreeg ik te leen van mijn vader. Hij las dit boek toen hij ruim 30 geleden op een kruispunt in zijn loopbaan stond. Dat maakt het boek nog specialer voor mij.

Elk seizoen deel ik (boeken) tips en overdenkingen over de weg naar een duurzamer (werk)leven.

Vind je het leuk om deze ook te ontvangen, meld je dan hieronder aan:

Aanmelden seizoen inspiratie voor een duurzame loopbaaan