boeken

Laat jij je ook graag inspireren door boeken? Is het juist in deze tijd waarin we constant op onze schermpjes kijken niet heerlijk om je weer even te verliezen in een goed boek?

Hieronder een overzicht met de boeken die mij de afgelopen tijd enorm geïnspireerd hebben en me geholpen hebben met het begrijpen van het menselijk gedrag in het dagelijks leven.

Boeken die jou wellicht ook weer nieuwe inzichten kunnen bieden:

Intimiteit – Paul Verhaeghe
Echt een prachtig boek over deze tijd, de maakbare consumptiemaatschappij en de verhouding tussen geest/lichaam en ook naar het luisteren van de signalen van je lichaam. Over het ontwikkelen van een identiteit vanaf kinds af aan en over het goede leven en wat dat dan is.

Leven en werken in het ritme van de seizoenen
– Jaap Voigt
Met een enorme nieuwsgierigheid naar het verloop van de seizoenen en wat voor invloed dat heeft op de mens en mijn persoonlijke gevoel dat ik in de winter het liefst een winterslaap zou houden, kwam ik dit bij dit interessante boek terecht, waar ik ook een blog over heb geschreven.


Verlangen naar Verbinding – Brene Brown
Een heel persoonlijk, maar ook een wetenschappelijk onderbouwd boek van een van mijn favoriete schrijfsters. Volgens Brene zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben we deze verbondenheid verbroken. In het boek legt ze uit hoe we de weg naar elkaar weer kunnen vinden. Zij legt de verbinding dat je echt ergens bij kunt horen als je ook de moed hebt om alleen te staan door simpelweg jezelf te zijn en je niet te willen aanpassen.

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Door het lezen van dit boek durf ik weer creatief te zijn en besef ik eindelijk echt dat wat ik doe niet altijd meteen perfect hoeft te zijn en zeker niet de eerste keer.

De kracht van kwetsbaarheid – Brene Brown

“Schaamte wint aan kracht als we onze mond dichthouden. Daarom is schaamte vooral dol op perfectionisten, want het is zo gemakkelijk om ons de mond te snoeren”. Prachtig eerlijk boek waarin echt duidelijk wordt dat als je er over praat of schrijft, dat het dan opeens minder erg lijkt. Soms gaat een schaamte gevoel een eigen leven leiden dat helemaal nergens voor nodig is. Kwetsbaarheid heeft alles met schaamte te maken. Mooi en eerlijk verwoord door Brene.

De Tweede Sekse – Simone de Beauvoir

Pittig boek om te lezen, een hele lome zomer over gedaan met veel “even op me laten inwerken”-momentjes. Enorm veel nieuwe inzichten en wetenswaardigheden opgedaan door dit boek. Het besef over hoe blij ik mag zijn dat ik in deze tijd leef en dat ik überhaupt als vrouw mag werken en dat ik het kan combineren met het moderne moederschap en het huishouden. Maar ook dat we nog lang niet de goede combinatie hierin gevonden hebben in deze generatie. Er mag nog een hoop gebeuren, maar we zijn een aardig eindje op weg, zeker in Nederland!

Schrijf je Vrij – Mirjam Windrich

Het handboek om zelf aan de slag te gaan met Mindful Analysis, geschreven door de grondlegster van de methodiek die ik ook gebruik in mijn trajecten. Van Mirjam heb ik Mindful Analysis persoonlijk mogen leren door middel van de meest inspirerende lessen. Ze geeft hierbij een overzicht van de 4 verschillende fases (gebaseerd op het boeddhisme) dat je tijdens elk traject doorloopt en welke vragen je jezelf hierbij het beste kunt stellen om je eigen teksten te analyseren.

Het Dankboek – Ernst-Jan Pfauth

Mooi boek van de Correspondent dat aanzet tot schrijven over jezelf, de helft van het boek is ook een dagboek… De schrijver was alleen maar bezig met het efficiënter maken van zijn leven totdat het begon te knagen… Waarom eigenlijk? Hij vergat er door te genieten van zijn dagelijkse leven en was eigenlijk alleen nog maar vermoeid en niet echt gezellig meer voor zijn omgeving. Ik heb het boek zelf nog niet, maar de Correspondent kennende durf ik het al aan te raden. Het staat in elk geval al op m’n wensenlijst!

De Liefdesladder – Else-Marie van den Eerenbeemt

Else-Marie van den Eerenbeemt beschrijft mooi met voorbeelden over families en wat voor invloed familie op je heeft en hoe dat doorwerkt in je verdere leven. Ook hoe je beïnvloed wordt door de generaties voor jou.

De stilte van The – Marie de Meister

Een roman, die gemakkelijk wegleest, maar ondertussen zoveel thema’s bevat. De gejaagdheid van het snelle bestaan en wat dat nu daadwerkelijk oplevert. Het zijn zoals je bent doordat je het kind van je ouders bent, maar ook door datgene dat je onbewust meekrijgt in je opvoeding. En hoe je daar in het vervolg dan weer mee omgaat, de keuzes die je daarin zelf kunt maken. Een prachtig boek dat me ongetwijfeld nog lang zal bijblijven….een aanrader voor als bovenstaande je aanspreekt.

Stil- Susan Cain

Wat een herkenning vond ik in dit boek en een heel groot besef dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik juist moet vertrouwen op mijn intuïtie. Alleen al door dit te beseffen kan ik beter met sommige lastige situaties in groepen omgaan.

Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen – Barrie S. Jaeger

Zonder mezelf in een hokje te willen duwen, gaf dit zoveel herkenning waardoor ik nu veel beter begrijp in welke werkomgeving ik het beste tot mijn recht kom.

Wereldwijven – Diverse auteurs

Wat een prachtig boek met iedere keer een intrigerend verhaal waarbij je echt even helemaal in het bijzondere leven van een vrouw over de grens stapt. De opbrengst wordt ook nog eens gedoneerd aan een goed doel: SheDecides.

De Wonderbox – Roman Krznaric

Echt een verrassende kijk op de geschiedenis, waardoor ik me realiseerde dat sommige gewoontes soms ook maar per toeval ontstaan zijn en ik me steeds bewuster afvraag waarom ik de dingen doe die ik doe.

Opgeruimd  –  Marie Kondo

Een boek van weer een hele andere orde, maar haar zienswijze spreekt me enorm aan. Haar 2e boek Spark Joy is trouwens ook een aanrader. Het overbodige weghalen zodat juist datgene zichtbaar is waar je echt blij van wordt. Dit kun je doorvertalen naar ook allerlei andere gebieden in je leven.

Lastige kinderen? heb jij even geluk?  –
Berthold Gunster

Een prachtig boek om anders tegen opvoeden aan te kijken. Wat is eigenlijk het probleem en ben ik soms zelf niet het probleem? 😉 Flink confronterend en toch vreselijk logisch.

Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk

Hoe angstig dicht hebben we in 2008 op een mondiale financiële crisis gezeten waarin het echt heel erg fout had kunnen gaan. En wat is er inmiddels bij de zakenbanken veranderd? Praktisch niets… En de mensen die graag goed willen doen in de wereld, laten zich vaak leiden door angst waardoor ze zich stil houden. Een boek waardoor ik des te gemotiveerder ben om me uit te spreken.

Negativiteit Mania – Rijn Vogelaar

Dit boek verwoord precies mijn gevoel van de laatste tijd. Er heerst zoveel negativiteit in de media, waardoor we eigenlijk een onrealistisch wereldbeeld voorgeschoteld krijgen. Slecht nieuws trekt nu eenmaal de aandacht. Het boek leest als een trein met heldere recente voorbeelden anno 2018 uit het bedrijfsleven, de journalistiek, het onderwijs en de politiek. Dat heel simpel neergelegd naast het van nature alarmerende brein van de mens dat neigt naar kortetermijndenken en dat een gevoelige antenne voor gevaar heeft. Met tot slot een prachtig hoopvolle brief van een vader aan zijn zoon van 6…..

Het zijn net mensen – Joris Luyendijk

Een boek dat volledig aansluit op het bovenstaande boek “Negativiteitsmania” en ook heel goed weergeeft  wat een onrealistisch wereldbeeld we voorgeschoteld krijgen door de media. Incidenten scoren, dus daar horen we over. Langdurige conflicten echter, zoals bijvoorbeeld hoe het werkelijk is om jarenlang dagelijks te leven onder een dictatuur, daar valt geen mooi journaal item van te maken.

Niet morgen, maar nu – Wayne W. Dyer

Dit boek kreeg ik te leen van mijn vader. Hij las dit boek toen hij 30 geleden op een kruispunt in zijn loopbaan stond. Dat maakt het boek nog specialer voor mij.


Heb jij misschien nog een favoriet boek dat eigenlijk ook in deze lijst thuishoort?  Stuur me even een berichtje via schrijf@metmerel.nl. Mijn boeken wishlist kan me niet lang genoeg zijn ;-).