schrijven

Tijdens trajecten maak ik vaak gebruik van de kracht van schrijven.

Het schrijven is hierbij slechts een hulpmiddel om rust te brengen in je gedachtes en een open ruimte te creëren voor jezelf.

Waarom schrijven over jezelf?

Verhalen spelen een sleutelrol in de psychologie van mensen. Vertellen en schrijven sturen onze identiteit en dragen daarom bij aan een gezonde geest. En dat niet alleen: ook lichamelijke gezondheid is te beïnvloeden met schrijven.

Je kunt letterlijk zorgen van je afschrijven en ze in een ander perspectief plaatsen, zodat je er niet in blijft hangen, het een plekje kunt geven en weer door kan.

Meer grip op je emoties

Het is gezond om een helder verhaal over jezelf te vormen en te leven volgens de waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. Het is laagdrempelig en rustgevend om al schrijvend op zoek te gaan naar de bron van eventuele stress en gepieker. Als je daar gericht aandacht aan besteed, kun je je gevoelens concrete woorden geven en je leven veel fijner en lichter maken.

Hoe te schrijven?

Er zijn zoveel manieren om te gaan schrijven. Tijdens de cursus Schrijf Je Loopbaan ga je aan de slag met diverse schrijfoefeningen en opdrachten. Tijdens het schrijven in Mindful Analysis schrijf je vanuit je eigen omgeving heel organisch en holistisch en wordt je op een vriendelijke manier uitgenodigd om helderheid te scheppen in je hoofd en om in geïnspireerde actie te komen. Ook tijdens een loopbaantraject komen er schrijfoefeningen voorbij, hoewel het zwaartepunt op de gesprekken zal liggen.

Er zijn ook verschillende boeken die je kunnen helpen om van je af te schrijven. Zo is het dankboek van Ernst Jan Pfauth heel fijn en laagdrempelig.

Ook “The Artist’s way” van Julia Cameron is heel fijn, ook al kost dit iets meer tijd. De methode is al ruim 20 jaar oud, maar nog helemaal actueel. Het boek beschrijft een 12-weekse handleiding met allerlei vragen om al schrijvend tot meer creativiteit te komen.

Eén van de onderdelen is het schrijven van je dagelijkse Morning Pages. Je Morning Pages bestaan uit het schrijven van 3 A4 pagina’s waarbij je opschrijft wat er op dat moment allemaal in je hoofd zit. Maakt niet uit wat, schrijf al je dagelijkse beslommeringen van je af en maak de weg vrij voor je creativiteit, ik doe het elke dag en geloof me, het werkt echt!


Elk kwartaal deel ik (boeken) tips en overdenkingen over de weg naar een duurzamer (werk)leven in combinatie met het ouderschap.

Vind je het leuk om deze te ontvangen, meld je dan hieronder aan:

Aanmelden kwartaal inspiratie voor een duurzamer (werk)leven