Welke soorten loopbanen zijn er?

De samenleving verandert en daardoor ook de loopbanen. De arbeidsmarkt is krap en het werk verandert in een rap tempo door digitalisering, vergrijzing en een stijgend aantal burn/bore-outs. Veel mensen zijn zoekende en we vervallen van de ene in de andere crisis. Er is meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling dan ooit en de jongeren van tegenwoordig doen op school standaard al meer aan zelfreflectie dan een gemiddelde veertiger/vijftiger die nu in de bloei van zijn carrière zit. De onderlinge verschillen tussen generaties worden ook steeds groter, waardoor we elkaar ook niet meer lijken te begrijpen op de werkvloer. Kortom, we zijn op zoek naar nieuwe handvatten voor onze loopbanen. Maar wat is een loopbaan dan eigenlijk en wat voor verschillende soorten zijn er eigenlijk?

Op zoek naar autonomie

Het oude, je leven lang bij een werkgever werken, past niet meer echt bij deze tijd. Echter, de arbeidsmarkt is daar wel nog steeds op ingericht en dat kan het soms behoorlijk ingewikkeld maken. Functies veranderen en het aantal ZZP’ers groeit. Ook merk je dat mensen op zoek zijn naar enige vorm van autonomie in het woud van regels en verplichtingen, die tegenwoordig op ons afkomen.

Welk model past bij jou?

Steeds meer mensen komen erachter dat je je loopbaan op verschillende manieren kunt invullen. In het boek ‘Hoe word je alles’ van Emilie Wapnick veegt Emilie de vloer aan met het feit dat je loopbaan nu eenmaal een rechte lijn zou moeten zijn. Een doelgericht leven in een enkel domein wordt afgeschilderd als de enige weg naar succes en wordt in onze cultuur zwaar geromantiseerd. Het is heerlijk als je een expert bent in je vakgebied (en blijft) en daar verder in blijft groeien en je geluk uithaalt, maar wat als dat niet bij je past? Er zijn namelijk nog een heleboel andere manieren waarop je je loopbaan kunt vormgeven. Lees hieronder welke verschillende modellen er zijn of combineer ze, het kan allemaal!

Het Schuine streep model

Het schuine streep model, ook wel / slashie genoemd, kenmerkt zich door het varieren in diverse projecten tegelijkertijd. Zo kun je tegelijkertijd binnen 1 week verschillende petten opzetten. Dit kunnen verschillende rollen zijn binnen 1 organisatie, maar ook verschillende projecten voor verschillende opdrachtgevers.

Het Einsteinmodel

Het Einsteinmodel kenmerkt zich door de zekerheid van het hebben van een stabiele baan, waarbij je je zingeving zoekt in je hobby’s.

Het Smeltkroesmodel

Binnen het smeltkroesmodel combineer je al je talenten, waarbij je dus veel verschillende vaardigheden gebruikt binnen 1 functie of onderneming.

Het Feniksmodel

Als je de voorkeur geeft aan het feniksmodel, dan past het echt bij jou om je even helemaal te verliezen in een bepaald domein gedurende een bepaalde periode. Op een gegeven moment weet je daar alles vanaf, weet je hoe het werkt en begint het een sleur voor je te worden. Het wordt saai en je krijgt behoefte aan een nieuwe uitdaging, wellicht in een compleet nieuw domein wat je interesse gewekt heeft.

Ben jij zoekende wat voor loopbaan er precies bij jou past? Ga dan op onderzoek uit via het Duurzaam Loopbaantraject, waar je naast vele andere interessante oefeningen, ook deze vraag gaat onderzoeken!