Iedereen kan zijn eigen Tony zijn

Onlangs zag ik de trailer van de documentaire “The Chocolate Case” uit 2016 over het ontstaan van de Tony’s Chocolonely chocoladereep en ik kreeg er echt kippenvel van. En dat alleen nog maar van de trailer, dus laat staan wat voor lichamelijke reacties ik straks nog ga krijgen na het kijken van de gehele documentaire….

Hoe simpel Teun van de Keuken (presentator van het fantastische programma Keuringsdienst van Waarde) zegt: “Als niemand het voor ons wil doen, dan doen we het zelf wel, dan gaan we zelf maar zo’n reep maken. Dit bewijst gewoon dat je wel het verschil kan maken. Je moet ergens beginnen, je moet niet nadenken. Iedereen kan gewoon zijn eigen Tony zijn, dat is natuurlijk ook het verhaal achter deze reep.”

En hoe bijzonder en tegelijkertijd simpel is het ook. Hij heeft er een rotsvast geloof in dat er chocolade gemaakt moet kunnen worden zonder dat daarvoor kinderen onder valse voorwendselen uit arme gezinnen worden geronseld. In 2003 geeft hij zichzelf als chocoladecrimineel aan, in 2005 is de eerste reep een feit en anno 2017 zijn de Tony’s Chocolonely repen niet meer uit de schappen weg te denken en dat allemaal dankzij de overtuiging van 1 man.

Nu ik voor mezelf begonnen ben, ben ik er ook op gebrand om met mijn werk de wereld een stukje beter te maken. Net zoals Teun met elke Tony reep de wereld een stukje beter maakt, wil ik met elke schrijfweek iemand zijn eigen Tony (in wat voor vorm dan ook) laten ontdekken. Lach me maar uit als je dit belachelijk in de oren klinkt, maar ik ben er van overtuigd dat er teveel Tony’s op deze wereld rondlopen wier talent verloren gaat door wat voor reden dan ook. Want je kunt soms blijven nadenken en piekeren wat je wilt, maar zoals Teun zegt, soms moet je ook gewoon ergens beginnen en niet nadenken.

Ik wil mijn geld verdienen op een mooie manier, op een manier die voldoening geeft en zodat ik mijn geld, naast uiteraard het betalen van de noodzakelijke rekeningen, ook kan inzetten voor goede, mooie en eerlijke producten en initiatieven.

Vanaf nu neem ik me voor om alleen nog maar fairtrade chocolade te eten, want een betere wereld begint toch uiteindelijk ook bij jezelf?

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt, laat het hieronder gerust weten!