Vrouwelijke rolmodellen

Wie is jouw rolmodel?

En wat wil je meegeven aan je kind(eren)?

Afgelopen 8 maart 2021, op internationale vrouwendag, verscheen, dankzij crowdfunding, de Nederlandse versie van de bestseller ´Good Night Stories for Rebel Girls´. De eerste 2 delen zijn wereldwijd al gelezen door bijna vijf miljoen mensen en vertaald in 49 talen.

Nu is er dus ook een Nederlandse versie. 100 verhalen over de levens van buitengewone Nederlandse vrouwen van toen en nu. ´Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes´ is een prachtig geïllustreerd en zeer toegankelijk boek. Op elke bladzijde 1 kort, maar krachtig verhaal met een prachtige tekening en quote.

De cardioloog die het vrouwenhart op de kaart zet en de klimaatactivist die de Nederlandse overheid voor de rechter sleept omdat ze niet genoeg voor het milieu doet.

Vrouwen die hun eigen pad kiezen en hindernissen overwinnen, als schrijver, bergbeklimmer, arts, wetenschapper of activist. Het verhaal van o.a. Aletta Jacobs, Adelheid Roossen, Anouk, Khadija Arib, Bibian Mentel, Frieda Belinfante, Nikki de Jager en nog heel veel meer.

Voor elk verkocht boek van de eerste druk doneren ze 1 euro aan een organisatie die zich inzet voor vrouwen en meisjes in Nederland, zie de website van de rebelse meisjes

Voor iets oudere kinderen is er het boek `Powervrouwen`. Dit boek is geschreven door middelbare school leraar Richard Zuiderveld. In het voorwoord bedankt hij zijn leerlingen Sanne, Layla en Maria. Zij vroegen hem waarom er zo weinig aandacht was voor vrouwen in de geschiedenisles en dankzij hen is dit boek ontstaan.

Er staan spannende verhalen in over 35 bijzondere vrouwen in de geschiedenis en als onze kinderen naar de middelbare school gaan, zal ik ze deze zeker laten lezen. Zo gaat het over Lucy en Eva, Cleopatra, Florence Nightingale, Dandara, Sisi, Boudica, Isabella van Castilië, Marie Curie en nog veel meer powervrouwen. 

Helemaal blij verrast was ik toen onze zoon van 9 vroeg wat ik zat te lezen en dat hij zei: ´Oh Boudica, die is stoer, daar heb ik over gelezen in Julius Zebra!´. En toen hij en zijn klasgenoten op school op internationale vrouwendag een lijstje gingen maken van inspirerende vrouwen stond daar dus ook Boudica :-).