Onzichtbaar werk

Via Intermediair stuitte ik op het artikel uit de Volkskrant dat aangaf dat thuiswerken tijdens de coronacrisis geen effect heeft op de rolverdeling. 

Een erg interessant artikel dat aangeeft hoe belangrijk het is om met je partner hierover in gesprek te gaan. Uit een onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank blijkt dat slechts 18 procent van de ondervraagde mannen en 10% van de vrouwen een gesprek heeft gevoerd over de taakverdeling.

In het artikel verwijzen ze ook naar dit bovenstaande boek van de Amerikaanse Eve Rodsky. Zij vertelt in haar boek dat “hoe meer zij met haar vriendinnen praatte die ook moeder waren geworden, hoe meer ze besefte dat we er allemaal moeite mee hadden om alles voor elkaar te krijgen, en bovendien kon niemand van ons precies navertellen wat we nu eigenlijk allemaal deden. Waarom hadden we het zo druk?”.

En zij kwam er tijdens haar grootschalige onderzoek onder Amerikaanse vrouwen achter dat dit fenomeen een heleboel namen blijkt te hebben, zoals: mentale last, tweede shift, emotionele arbeid en onzichtbaar werk. Het mooie is, is dat zij in haar boek ook komt met een praktische oplossing: het “Fair play” kaartspel en het BPU-model! Ze schrijft er zelfs een tekstje bij over hoe het gesprek hierin aan te gaan met je partner. En ik kan niet anders zeggen, wat een eye-opener!

De onderstaande quote van Amy Westerveld die ze ook in haar boek noemt vind ik echt heel treffend:

Wij verwachten van vrouwen dat ze werken alsof ze geen kinderen hebben en kinderen opvoeden alsof ze geen werk hebben.