Boekentip voor als je niet weet welke kant je op wilt in je loopbaan

Een boek waar ik vaak naar teruggrijp is toch echt wel dit mooie, fijne, positieve boek van Emilie Wapnick: Hoe word je alles?

Het is een heerlijk positief omdenk boek voor diegenen die veel interesses hebben en een eindeloze bucketlist. Die meestal barsten van de ideeën, maar toch het gevoel hebben dat ze niet echt verder komen in hun loopbaan.

Oneindige nieuwsgierigheid

Oneindige nieuwsgierigheid wijst niet op een wispelturige persoonlijkheid volgens Emilie, maar op iemand met veel interesses en een creatieve drive en dat is juist een grote kracht! Zij noemt ze multipotentialisten.

Je loopbaan hoeft niet 1 rechte lijn te zijn

Ze veegt de vloer aan met het feit dat je loopbaan nu eenmaal een rechte lijn zou moeten zijn. Ze doorprikt de mythe van die ene ware roeping, dat je maar 1 ding zou kunnen zijn in je leven. Het is heerlijk als je een expert bent in je vakgebied (en blijft) en daar in verder blijft groeien en je geluk uithaalt, maar wat als dat niet bij je past? Een doelgericht leven wordt afgeschilderd als de enige weg naar succes en wordt in onze cultuur zwaar geromantiseerd.

Domein overschrijdende vaardigheden

Emilie legt uit hoe krachtig het ook kan zijn als je over vaardigheden uit verschillende domeinen kunt beschikken. Zo combineert zij haar ervaring als musicus, webdesigner, filmmaker en advocaat. En deze vaardigheden kun je op een verrassende manier gebruiken. Zo ontdekte ze dat ze door pianospelen ook sneller kon typen. Iemands koers kan willekeurig en chaotisch lijken op papier, maar is vaak veel praktischer dan we denken, legt ze uit.

De keerzijde van een creatief brein

Ze benoemt ook eerlijk de keerzijden ervan die je kan tegenkomen, zoals het vaak wisselen van werk, moeite met de balans vinden in je productiviteit en het verminderen van je gevoel van eigenwaarde door lastig te kunnen kiezen of steeds van richting te veranderen.

Verschil tussen je persoonlijke eindpunt bereiken vs weerstand

Heel interessant is ook wat zij zegt over het verschil tussen je persoonlijke eindpunt ergens bereiken vs. weerstand en hoe je dit verschil kunt herkennen. Je hebt je persoonlijke eindpunt bereikt zodra je hebt gekregen waarvoor je kwam. “Waarvoor je kwam” kan de afronding van een project zijn of iets persoonlijker zoals het aanleren van een nieuwe vaardigheid of het gevoel hebben dat je iets onder de knie had. Met verveling laat je geest je weten dat het tijd is om verder te gaan. Er is echter nog een kracht die daar op lijkt en dat is weerstand. Weerstand is een kracht die ons veilig wil houden, maar kan ons vermogen om actie te ondernemen vreselijk in de weg staan. 

Vol praktische tips

Het fijne van dit boek vind ik dat ze echt met veel praktische tips komt, zoals voor het inrichten van je persoonlijke productiviteitssysteem, de tijd vinden om echt dingen gedaan te krijgen en het omgaan met onzekerheid.