Boekentip: De Creatiespiraal – Marinus Knoope

Een boek dat gaat over de natuurlijke cyclus van de natuur en daarmee ook de vergelijking met de ontwikkeling van een mens is het boek “De creatiespiraal” van Marinus Knoope.

Marinus Knoope, fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn/haar eigen levensomstandigheden en hij ontdekte de zogenaamde “Creatiespiraal”.

Kwaliteiten

“Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken om hun eigen fruitsoort te maken, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren”.

Wat hij ontdekte is dat de weg van wens naar werkelijkheid als twee druppels water lijkt op de weg van bloesem naar oogst. Het is ook een kringloop en kent ook vier seizoenen, een periode van naar binnen en een periode van naar buiten gericht zijn, een moment van bloei en een moment van oogst.

Kringloop

Zo verdeelt hij de cyclus in twaalf stappen volgens de volgende 4 segmenten (seizoenen):

  1. Wensen, verbeelden & geloven
  2. Uiten, onderzoeken & plannen
  3. Beslissen, handelen & volharden
  4. Ontvangen, waarderen & ontspannen

Tot je eigen richting komen

Hij legt in het boek heel duidelijk uit hoe het werkt om tot de juiste richting voor jezelf te komen en hoe je erachter kunt komen wat bij jou als mens past.

Een mooie parallel die hij hierbij gebruikt is de metafoor van een appelboom. Als een appelboom ergens goed in is, dan is dat in het produceren van appels. Appelbomen die proberen iets anders te maken dan appels, krijgen het bijzonder moeilijk en raken binnen de kortste keer ernstig gefrustreerd. Zeker als je als appelboom tussen de perenbomen staat. Dan zou je weleens aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Hij onderstreept met deze mooie metaforen het belang dat je er als mens achter komt wat jouw kwaliteiten zijn, wat jou energie geeft en wat jou drijft.