Diep werk

Vorig weekend kwam dochterlief aanzetten met zakken vol kastanjes toen we een enorme boekenkast, die we via Marktplaats op de kop hadden getikt, in Limburg gingen ophalen bij een oud kasteeltje.

De kastanjebomen waren minstens 210 jaar oud vertelde de kasteeleigenaar erbij. Indrukwekkend om te beseffen hoelang die bomen al meegaan…Hoeveel seizoenen hebben die bomen wel al niet meegemaakt? En wat een hoop kastanjes moeten er in die 2 eeuwen al vanaf gevallen zijn. Wat een tijd en wat een rust straalde er van die reuzen uit.

Diep werk

Tijd en rust is ook iets wat belangrijk is voor het doen van diep werk. Diep werk staat voor het vinden van tijd en rust om geconcentreerd te kunnen werken, waarin creativiteit en origineel denken ontstaan. Cal Newport heeft hier het boek “Bevrijd” over geschreven. Hij vertelt daarin hoe we in een communicatietredmolen zijn beland en wat we eraan kunnen doen om ons met volledige aandacht op ons werk te kunnen concentreren, in plaats van er eindeloos óver te communiceren.

Iemand die ook pleit voor meer ´diep werk´ is auteur Susan Cain. Haar boek ‘Stil’ was echt een eye-opener voor me. Zoveel herkenning over het gevoel dat ik door de jaren heen in menig vergaderzaal ook zo vaak gevoeld heb. Met een idee komen, dat totaal niet gehoord wordt en als dan tijden later een collega op hetzelfde idee komt, dat het dan opeens fantastisch ontvangen wordt….

Huh, hoe dan?

Hierboven een hele interessante TED-talk van deze zelfde Susan Cain waarin ze ingaat op de kracht van de introverte mens.

Beïnvloeding in een groep

Het blijkt namelijk dat we als mens niet in een groep kunnen zijn zonder beïnvloed te worden. Luister maar eens naar haar ideeën om de introverte mens (en het blijkt dat minstens 1 op de 3 mensen introvert is!) het beste tot zijn of haar recht te laten komen. Ze legt het verschil uit tussen een introvert en een extravert en hoe we het beste bij elkaar naar boven kunnen halen. Daarbij legt ze ook uit hoe het komt dat we deze wijsheid (helaas!) door de decennia heen zijn vergeten.

Hopelijk een inspiratie om, op de momenten dat je daar behoefte aan hebt, je ook echt even terug te trekken dit najaar. Op een manier die goed voelt voor jou. Of dat nu met een goed boek op een comfortabele plek is, lekker wandelend door het bos of over het strand, puzzelend of juist volop in de weer met pruttelende pannen…..